Får ofta frågan…

Allt som oftast är det någon som frågar vad jag har för kamera och vad för objektiv jag använder. Ofta i kombination med vilken fin bild. Du måste vara duktig, vad har du för kamera? Jag vet att detta är ett vanligt fenomen och många av oss som sysslar med fotografering får denna fråga! Jag ser också när jag är hos andra att väldigt många (majoriteten faktiskt) har varit duktiga och skrivit ut exakt vad de har, så lättillgängligt som möjligt och oftast med pris och kommentar om vad de tycker!

Det är absolut intressant att veta vad andra har för kamerautrustning men det spelar egentligen ingen roll! Den som är duktig kan göra magiska bilder med de enklaste kamerorna och behöver inte alls det senaste! Det är inte kameran som gör bilden utan den som håller i den!

Av denna enkla anledning har jag valt att inte skriva ut vad jag har för utrustning. Det känns ganska meningslöst och bara gynnar kriget som pågår mellan Canon och Nikon-anhängare om vilken kamera och märke som är bäst! Båda dessa märken och många flera märken är lika bra och har båda fördelar och nackdelar! Hets kring märke och storlek är meningslöst! Av denna hets blir det lätt att den som vill ha det bästa får byta system och det kostar inte billigt! Och så när det systemet är ute och det gamla blivit bäst igen…ja då är dags att byta tillbaka igen!?

Två av de bästa fotografer jag vet här i Sverige är helt otroligt skickliga, har absolut inga dyra utrustningar! Vad de har är bildseende, en vilja att skapa och en talang som får en att häpna! Jag tror många blir förvånade när de får reda på vad dessa har för kameror!

Så nej…jag kommer inte ha en kategori eller lättillgängligt vad jag har för utrustning för det är enligt mig ganska oväsentligt! Talang är mera väsentligt! Och i valet av vilken kamera man ska välja behöver man ta andra saker i beaktning, såsom ekonomin!

Men eftersom nu många frågar och jag inte är helt omöjlig 😉 så tänkte jag ändå skriva ner lite om vad jag har!

Kameran råkar heta Canon 5d mark II och till detta har jag några objektiv:

Canon 17-40 4,0 och med detta fotograferar jag landskapsbilder!
Canon 70-200 2,8 detta är så jäkla tungt så just nu fotograferar jag inget alls med det! Men annars är det katter, porträtt, osv.
Canon 50 1,4 porträttobjektiv som jag vet är jättepopulärt men inte hos mig! Men visst, jag använder det! Det är otroligt lätt och passar min kassa arm
Canon 100 2,8 macro till just macrofotografering men även porträtt och kissarna!
Canon 28 2,8 till bröllop, i kyrkan och porträtt!

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!

smultris - jag har också skrivit om detta för länge sen… det känns som en bra sak att ta upp regelbundet eftersom så många tror att det beror på utrustningen och inte talangen…

men jag blir förstås nyfiken på vilka fotografer du tycker om så du kanske vill länka lite?

😉november 4, 2010 – 9:42 e m

Stefan - När jag ser en bild blir jag alltid nyfiken. Till en början handlade om vilken utrustning det var.

Men nuförtiden är det två saker som är intressanta och det är brännvidd och bländare.

Jag kör också Canon 😉november 4, 2010 – 10:37 e m

Jen Fotografi - Fotograf i Västervik - Jag skrev alltid innan vad jag använt för utrustning under bilderna, men slutade med det, för varför är det intressant? Mer intressant med inställningar isf.

Blir också nyfiken på vilka fotografer du gillar =)november 5, 2010 – 2:33 f m

Karinsfotoblogg - Hahaha :) Mitt i prick! Jag själv har ställt frågan och själv fått frågan ett antal gånger. Visst är det så, att det till största del hänger på talang, bildseende mm. Men helt klart hänger det även på utrustningen. I början när man är ny på att fotografera så kanske man inte får till bilderna som man önskar(inte helt ovanligt att man har en instegsmodell och ett kitobjektiv)helt plötsligt så ser man en bild som är precis så som man önskar att ens egna bilder ska vara. Och så får man veta att bilden är tagen med tex ett 50 mm objektiv med bländare 1.8. ”AHA!” Då kanske polletten trillar ner och man förstår att det hänger på bländaren. Jag är oftast nöjd med mina bilder jag tar med min d80 och d90 MEN jag SER att det blir något annat med fullformatare. Och att det blir något annat med iso och brushantering.

Jag tycker att mitt makro: Tamron 90 mm är helt ok men det blir vid höga kontraster rätt tråkig kromatisk aberration. Där gissar jag att man får vad man betalar för. Nu har jag inte råd med något annat så jag är ju trots allt glad för mitt makro.
Jag personligen tycker att det är roligt och intressant att få veta lite mer om inställningar, utrustning mm. Men mest intressant är nog att diskutera kring bilden i sig. Jag gick en kurs där vi tittade på bilder och hade diskussioner kring dom och det är ju jätteintressant!

Ibland kan jag uppleva att en del fotografer är lite förtegna om hur dom fotar och hur dom bildbehandlar. Men visst, är man duktig och får frågor hela tiden så kanske man tröttnar.
Dina inlägg: ”inspiration och kreativitet” är ju tex jätteintressanta. Dels att få ta del av hur du tänker men även att det ger inspiration!

Oj, nu blev det långt det här 😉
Jag är också nyfiken på vilka fotografer du gillar som har enkel utrustning!

Till sist: ha en skön helg!
kram!november 5, 2010 – 8:36 f m

Fotograf Matilda Bäcker - Sådana här inlägg behövs alltid (även om det är kul att se vad du har för utrustning, men mest för att jag gillar prylar och inget annat ;-))november 5, 2010 – 8:50 f m

Mattias Wirf - Vissa av oss ser det t.o.m som en utmaning att skapa så bra bilder som möjligt med den utrustning som andra ”kastar” bort :)

Bra skrivet.november 5, 2010 – 10:30 f m

george - Anneli – you’re absolutely right.

But of course the photographic magazines make a lot of their revenue from advertising cameras and lenses etc, so they will continue to promote the viewpoint that more and better equipment is essential – and unfortunately novice photographers sometimes believe it.

The reality is that images are created just behind the eyes and between the ears!november 5, 2010 – 1:21 e m

mefrida - man blir så glad av alla färger här! riktigt fin blogg 😀november 5, 2010 – 5:17 e m

Linda - är nyfiken på vilka dina favo fotografer är.. DU är ju min:)november 5, 2010 – 11:10 e m

JENNY VENNBERG - Otroligt bra skrivet, kan inte göra annat än att hålla med ! Jag skrev ett liknande inlägg för ett tag sedan och ja, jag tycker lika dant ! Förutom det här med utrustningen, jag skriver vad jag har använt mest för att det är kul att gå tillbaka i arkivet & se vad jag använde ( kan iof kolla det i bildfilen ).
Jag har också skrivit min utrustning och det har underlättat så mycket, jag slipper 10 frågor om utrustningen varje dag .. Hehe ! Hur som helst så tycker jag att det var väldigt bra skrivet !november 6, 2010 – 9:03 f m

Emelie - SÅ bra skrivet! Håller verkligen med och blir väldigt irriterad när man får den frågan och får den känslan av att den som frågar tror att det enbart är kameran som gör allt. Men jag kan fråga den frågan för att jag är intresserad av vad andra fotografer har för objektiv som kan intressera mej, vad de tycker om att använda till viss fotografering mm.

sv: Nä, de är som tur var inte syskon (; och det är alltid kul med kattungar, är bara så oroligt att jag inte ska få bort dom till bra hem och vad jag ska göra med dem då.. Min ena katt är väldigt speciell, har lite missbildningar som är ärftliga och vet inte om någon är intresserade av dom då.. Han är både tåkatt och har knorrsvans.november 6, 2010 – 7:33 e m

Melissa - Första gången jag är inne på din blogg.

Ok, nu fick jag ju svar på min fråga som jag ställde dig idag; föga förvånande handlade den om vilken kamera du har, ha ha ha! Jag hade inte hunnit läsa det här inlägget när jag postade iväg frågan.

Jag får också ofta frågan av folk vilken kamera de ska köpa. Jag brukar också svara att det inte spelar så stor roll, att de kanske bör gå en fotokurs istället! Då får de ut så mycket som möjligt av sin kamera.

Nu är inte jag någon proffsfotograf och mina foton är av varierande kvalitet. Många gånger har jag endast min mobiltelefon att fota med, men den har också sin tjusning faktiskt.

Men jag får inte till bilderna såsom fullformatsfotograferna får. Det är det där extra ”stinget”, skärpan, avgränsningen, som saknas.

Ska följa din blogg nu, eftersom jag blev inspirerad av både fotona och dina eftertänksamma inlägg! :)januari 12, 2012 – 6:04 e m

Din emailadress visas aldrig för någon annan Fält med stjärna måste fyllas i *

*

*