Kategoriarkiv: Bildtankar

Höstlövstankar

Denna typ av bild är nog den bild jag älskar mest att skapa men som jag inte gjort på flera år. Eller jag har försökt men inte fått till något. Igår gick jag en promenad i blåsten längs Göta Kanal och det var i princip omöjligt att fotografera något med intentionen att det skulle bli skarpt men det var så skönt att gå där och få blåsas ordentligt i genom och bara njuta, Det var njutbart att fotografera och trots att jag inte hade några stora förhoppningar på gott resultat så var lyckan stor när jag försökte skapa dessa bilder. Det blev ett par som jag är riktigt nöjd med och denna är den ena.

Det kanske låter konstigt att detta är min favoritmotiv. Säkert är det många av er som tänker mig som porträttfotograf med människor, brudpar och katter framför kameran mest och det är sant. Jag älskar det! Men de bilderna är inte helt mina. De känns inte helt tidlösa och det är motiv som jag vill utveckla hela tiden! Detta är bilder som kan bli tidslösa. Som jag, efter ett par år, kan titta tillbaka på och fortfarande häpna över hur bra det blev. Lugnet i bilderna tilltalar mig. Det här är en bild jag skulle kunna ha på väggen! Det är konst och det gillar jag. Nog för att det går att utveckla den delen också men det är större chans att få till tidslösa bilder där. Jag hoppas att det jag skrivit verkar lite logiskt i alla fall…att det ska gå att tyda vad jag vill ha sagt. Jag bara låter fingrarna gå över tangenterna och så skriver jag ner mina tankar och jag går inte tillbaka och läser och fixar till. Ni som orkar och vill läsa får helt enkelt ta det som det är!:)

Torsdagstema

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!

Storgruvans lave

Vi som fotograferar lär känna varandra och andra fotografer genom ett gemensamt intresse. Genom detta kommer också goda råd och mycket kunskap som man kan ta vara på. Det finns dessutom massor med fotoforum för den som vill lära sig mer och på ett sånt fotoforum började jag en gång i tiden. Lade ut bilder och fick konstruktiv kritik som jag tog åt mig av. Den allra första bilden jag lade in var på den klassiska solnedgången över en sjö. Jag var väldigt stolt över den och kunde självfallet inte hitta något fel på bilden (vilket man sällan kan på sina egna, när man är i lärdomsstadiet till nästa steg i utvecklingen). Jag minns så väl att min första konstruktiva kritik på en bild (just den bilden) var att den var fin men att jag skulle räta upp horisonten för när det är vatten och bilden lutar så känns det som vattnet ska rinna ur bild! Det är ingen vilsam bild. Den konstruktiva kritiken har jag burit med mig och jag håller absolut med det och då jag ser andras bilder kliar det i fingrarna att säga till. Det är av de lättaste reglerna att upprätthålla både för nybörjare och erfarna, när man vet om det! Som sagt, den regeln sitter som hugget i sten i mig. MEN….mitt problem är att jag har svårt att se när saker lutar och jag har ännu svårare att veta hur jag ska räta upp det för att det ska bli perfekt! En vattenhorisont kan jag fixa rätt lätt nu men det finns linjer i alla möjliga och omöjliga riktningar i bilder som man  vill ska vara raka. Särskilt när man kommer in i arkitektursvängen. Hus, slott och bondgårdar och dylikt! Jag har galet svårt för att, för det första se om det är snett (det finns inget inuti mig som reagerar automatiskt när det är snett) och för det andra, räta upp det så det blir rakt och fint. Därför har jag lite svårt att publicera mina bilder på hus och liknande för jag vet att det sitter åtminstone en därute som reagerar direkt och som tycker att jag är korkad som inte fixat att räta upp bilden. Denna person har försökt lära mig hur man ska tänka men jag får inte till det! Jag kan vara jättestolt över en bild jag rätat upp och så visar jag upp det för honom och han tycker att jag ska skärpa mig och räta upp det ordentligt! Denna bild är absolut en sådan. Jag har spenderat mycket tid att få den rak och nu tycker jag att jag har lyckats rätt så bra. Men när jag ser på den så ser jag att den är sned! Men den är ändå rak! Och jag blir helt förvirrad! Men jag kan faktiskt inte göra det bättre så nu tänker jag visa bilden i alla fall och hoppas att ni inte blir allt för besvikna över alla sneda vinklar och vrår för själva laven är vacker, eller hur?

fredagstema_bersbo

Fredagstema

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!

Fina Snuttis och lite bildtankar

Mitt favoritobjektiv är Canon 100 2,8 macro usm. Det sitter på 90 procent av tiden jag fotograferar och jag har det till allt. Självklart macro, men även porträtt, bröllop, fotografera mina katter, ibland även landskap och miljöbilder. Om jag bara fick välja ett objektiv skulle det bli detta mästerverk! det ger så underbara bilder med fantastiska färger och snygg bokeh.
Men om du frågar majoriteten av ”fotografer” vad deras favoritobjektiv är så svarar otroligt många 50 mm 1,4 (1,8 el. 1,2). Jag har aldrig gillat det objektivet även i fall det självklart finns i min samling. Det är ett sånt där standardobjektiv som är så billigt och som ger så kort skärpedjup så alla vill ha det och framför allt, KAN ha det! Men som sagt, det har aldrig fallit mig i smaken. Jag gillar inte brännvidden. Jag gillar bokeh på de största bländarna men det är sällan jag fotograferar på största bländaren för det  viktigaste är skärpa och det är svårt att få till på ett så kort skärpedjup som 1,4.

MEN…..härom kvällen råkade 50 mm-objektivet sitta på när jag skulle fotografera mina katter så jag tänkte att jag testar! Och detta är en av bilderna. Som jag skrev gillar jag bokehn och detta är fotograferat med 1,4 i bländare.  Och visst är bokehn ljuvlig? (förresten, för er som inte vet vad bokeh är så är det helt enkelt den suddiga bakgrunden!). Och denna gång gillade jag även utsnittet och därmed brännvidden! Jag blev riktigt imponerad av både mig själv och objektivet och framför allt resultatet! Så min plan är att använda det en aningens mer! Vi  får se hur det kommer gå till men jag ska försöka!:)

Jag kastar ut frågan till er som läser detta:

Vilket är ditt FAVORITOBJEKTIV och VARFÖR?

snuttissss

I onsdagsutmaningen denna vecka är det fritt fram att välja sitt favorittema och då tar jag det som kommer närmast i hjärtat. Så klart mina underbara katter och just i denna bild är det vackra Snuttis som får vara modell! Hon är 19 år nyss fyllda och pigg och glad som en liten tok.

Onsdagstema

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!

Tålamodsprövande

Veckans blommiga fredags-tema är tålamod och bara det kräver tålamod för att få till något! 😉 Tålamod är inte min största styrka kan jag väl tillstå. Men, direkt när jag såg temat ikväll så visste jag vilka bilder jag skulle visa. Problemet var bara att jag hittade dem inte så det blev två andra fast med samma tolkning! Så här kommer min fina tolkning! Det krävs stort tålamod för att fånga en fjäril fint på bild! Mitt mål är alltid att få ögat skarpt och sedan beror det på vad jag är ute efter hur stort skärpedjupet är men ögat…det är själen i allas liv så även en fjärils så det är viktigt! Men de är fladdriga, blyga, och finns inte sådär jättemånga månader på året att öva på. Så tålamod, mycket vilja och hitta ett bra ställe där man vet att en fjäril kommer komma, det är det bästa sättet! Jag brukar fotografera max 1,5 dm ifrån fjärilen och då krävs det ännu mer tålamod! 😉

blommigfredag_talamod

Något annat som är tålamodsprövande är att fotografera blommor med macrostil när det blåser. Särskilt om de, som på bilden nedan, har lång stjälk och inte alls står i lä! Även här är kriteriet att få huvudmotivet skarpt och i blåst är det skitsvårt! Krävs riktigt korta slutartider och mycket och mången tålamod!

blommigfredag_talamod_

Men…precis som med fjärilen…när det sitter, sjunger stämgaffeln inuti och göken gal tvedubbelt!

Blommig Fredag

Floral Friday Fotos

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!

Just a bouquet! …och lite funderingar…

Tulpaner så klart! Det är ju vår!:)Jag är helt förälskad i detta fönster och dess ljus! och att göra stillebenbilder!

Min fotoresa började med macro, gick vidare till porträtt, fortsatte med bröllop, därifrån blev det landskap. Varje gång jag fastnat i något har jag alltid hittat något annat som jag vill lära mig och utveckla. Efter landskap har det blivit produktbilder, något jag från början hade väldigt bestämda åsikter om. Tyckte inte om vit bakgrund och rena tråkiga bilder men ju mer jag lärt mig desto roligare är det även med det enkla och ganska tråkiga. Sedan har jag suktat efter att lära mig detta med riktigt vackra stillebenbilder. Nu tycker jag att jag har funnit något som passar mig, som är jag, och som jag gillar. Självklart känner jag inte att jag behärskar genren än men jag lär mig hela tiden. Jag vill utveckla en egen stil som även fungerar på andra ställen än mitt älskade fönster! För det mest frustrerande är att fönstret inte är mitt så jag har inte tillgång till det jämt! Och hemma har jag inte lyckats hitta något lika bra ställe så det är ett av mina mål för våren 2014. Men, som alltid när jag lärt mig något vill jag gå vidare mot nya saker och lärdomar och denna gång suktar jag mot vatten/droppfotografering. Har bara kommit till tanke än…handling känns långt in i framtiden men jag tror det kommer!
Och bara för jag går vidare betyder inte det att jag slutar med något av det jag tidigare varit fast i. Nä, de har fastnat för gott verkar det som! Jag älskar helt enkelt fotografering!

En sak till jag ska utveckla under detta år och det börjar bli dags att förbereda på riktigt och det är planerade porträttfotograferingar med rekvisita. Jag har några tydliga idéer och mycket är planerat men modeller saknas. Kommer snart börja leta modeller så är ni intresserade så håll utkik!!

tulpanbuketten

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!