Kategoriarkiv: Krukväxterna

Hoya kenejiana

Förstagångsblommare här. Denna hoya har jag nog haft i tre-fyra år och nu i februari 2022 bestämde den sig för att blomma. Efter en otroligt kämpig vinter med lite vatten och omsorg. Kanske berodde det på det! Vem vet! Den har i alla fall skött sig fint under de år jag haft den och bara växt på och kastar ut lianer lite då och då överallt! Fina gröna, hårdmjuka blad! Blommorna är supersöta, lite håriga och jättefin gul färg. Blommade cirka 5 dagar. Doftade ingenting på dagen men på kvällen hade den en ”doft” av klor. Simhall. Njae, inte sådär jättegod doft men den kändes bara när jag kom nära!

Jag har tappat lusten för allt vad växter och hoyor heter men detta var en riktigt bra start på 2022 hoyamässigt! Vi får se hur året artar sig!

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!

Hoya obscura

En av mina favorithoyor har alltid varit Hoya obscura men jag har haft flera under många år och jag har inte fått dem att växa, än mindre att blomma. Jag har varit så nära att ge upp. Haft flera olika sorter och en efter en av dem har de dött. Jag har haft en som ska vara ljus och en som ska vara mörkt rosa. Den mörka har dött och den ljusa hänger på sin sista tråd! Jag har också haft ett par gula som tydligen har varit dubbletter. Den ena av dem är ful och tråkig och vägrar växa men dör heller inte. Den andra har växt och är så vacker och har blommat för första gången i år! Den har så otroligt ullgulliga bollar till blommor där kronbladen rullar sig bakåt. Klasen är jättestor med många blommor i och doften är ljuvlig. Bladen är fantastiska. Nu när den har blommat en gång kommer den med ytterligare två pedunklar med knoppar till och dessutom har den kommit med nya knoppar på den gamla pedunkeln. Och som ni ser är det den ljuvligaste gula färg man kan tänka sig! Jag älskar denna hoya!

Ett problem dock, är att den står på diskbänken och nu växer den rakt ut över diskhon så det är svårt att diska hemma hos mig. Den måste helt enkelt flyttas och jag hoppas verkligen att den klarar den flytten och fortsätter må bra. Håll tummarna!

Logga

43. Den här är jag nöjd med
(bild 53 av 180)

Veckans ord – rulla

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!

Stare Ström - Så fin! Den varianten på porslinsblomma har jag aldrig sett!april 27, 2021 – 5:17 e m

KajsaLisa - Jättehäftig blomma, har aldrig hört talas om den, vacker även underifrån. Du får skaffa diskmaskin så har du plats för flera.april 28, 2021 – 11:38 e m

Åke - Så vackra närbilder :)maj 2, 2021 – 11:22 f m

Ditte - Vilken spännande blomma! Porslinsblommor har jag sett men inte denna variant. Håller tummarna för att att den kommer att trivas på sin nya plats.maj 2, 2021 – 1:46 e m

Claes Petterson - Fantastisk blomma.maj 6, 2021 – 4:09 e m

Helena - Så fina! :)maj 8, 2021 – 8:46 f m

Åsa - Fantastisk blomma! Så läckert med närbilderna som visar varje detalj. Lycka till med att flytta den.maj 10, 2021 – 1:36 e m

Enlundabosbetraktelser - vilken speciell och annorlunda växt. Läckertjuni 14, 2021 – 9:15 e m

Stjärnor – Hoya lobbii

Hoyaåret börjar bra med att min absoluta favorit börjar blomma redan i januari. Dessa blommor är så otroligt fina, håller i över tre veckor och doftar ljuvligt av antingen viol eller hallon. Hoya lobbii. Min första lobbii så jag har haft denna i fem år. Köpt som orange men den är mera rosaaktig. Visst ser blommorna ut som små stjärnor när de är på väg att slå ut?!

Logga

307. Stjärnor
(bild 29 av 180)

Veckans ord – blomma

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!

Jutta Kupke - With us these wonderfully fragrant flowers are called ”wax flowers”
I once had a plant like this, now that I see your wonderful macro shots, I definitely have to buy one again!
Thank you for showingus …
Warm regards from Germany
My contribution:

https://einfachnurmonocrom.blogspot.com/2021/02/blutenrausch-blossom-frenzy.htmlmars 8, 2021 – 5:00 e m

Lillian - Wow sånn blomst har jeg aldri sett tidligere, de var nydelige.mars 8, 2021 – 7:16 e m

byblixtra - Så vacker den är och med spännande doft!
Nu blev jag sugen på att skaffa mig en Hoya. :-)mars 9, 2021 – 9:47 f m

Tove Olberg - Hoya hoya – är det hoyaår i år? Jag har en Hoya multiflora ..
Mycket vackra blommor blomma i ditt Hoya rike!mars 9, 2021 – 10:47 f m

Ditte - Verkligen en vacker blomma och fint att den dessutom blommar med många blommor. Är osäker på om jag sett någon tidigare. Nu får jag ut och titta.
Vackra bilder!mars 9, 2021 – 1:04 e m

Alina - vilka fina och annorlunda blommor. vackert med bokeh i bakgrundenmars 10, 2021 – 4:45 e m

Helen - Wow, vilka vackra blommor och fantastiskt fångade på bild! Jag blir verkligen sugen att skaffa mig en hoya.mars 13, 2021 – 5:19 e m

KajsaLisa - Jättefint, dom ser nästan goda ut så man vill smaka på dom.mars 14, 2021 – 12:47 f m

Claes Petterson - Härliga bilder på de läckra blommorna med sina färger och former. Perfekt till temat.mars 19, 2021 – 5:48 e m

Tomtan - WOWmars 20, 2021 – 3:45 e m

Växtåret som gått!

Jag tänkte att jag skulle sammanfatta mitt hoyaår. Jag samlar ihop och visar alla hoyor som blommat för mig i år. Vissa har blommat tidigare år men många är nya för året! Jag har faktiskt haft det bästa hoyaåret ever! Det började ganska tidigt med att flera ville blomma och så har de blommat konstant hela sommaren och hösten med massor av blommor. Den som blommat mest är hoya davidcummingii som har blommat med säkert 30-40 klasar hela sommaren och hösten. Näst på tur är Hoya ’Sunrise’ som också haft blomklasar hela tiden, dock som mest kanske fem och det är tur det för den doftar väldigt starkt. Gott men starkt. Hoya bella har också blommat hela tiden med lite klasar men framför allt har denna växt och är en fin liten planta nu. Och dess blommor doftar så gott och är så fina! Jag tror att det var under sommaren som min vän Jorun berättade att hoya memoria ville ha mera ljus och vatten för att orka blomma och när jag fixade det startade den att blomma och har sedan konstant  haft minst en klase! Som mest säkert tio samtidigt! En jättefin hoya med så fina spretiga klasar med blommor.

Hoya ’Rebecca’ har äntligen orkat blomma med några klasar men många knoppar har tyvärr ramlat av när de är stora. Vet inte varför men den fortsätter att producera knoppar som faller så vi får se om den får byta plats i år till något soligare ställe.

En stor favorit i år har blivit Hoya obovata som blommade med fem eller sex klasar på en gång och OJ så vackra de blommorna var. Och de stod ganska länge också! Jag hoppas på magnifik blomning under 2021 på denna för den har massor av pedunklar. Under året har den blommat två gånger.

Den största överraskningen var nog Hoya aff erythrina GPS 10143 som blommade för första gången. Det var de tufsigaste, sötaste gula blommor jag någonsin sett. Den stod ganska länge också och doftade milt men gott! Sedan har den plantan börjat växa massor så jag hoppas verkligen att den kommer blomma under -21 och gärna flera gånger!

Ännu en överraskning var Hoya odorata (köpt som) som visade sig inte vara en äkta odorata men ändå ganska lik men ändå inte så denna har fått bytt namn till Hoya aff odorata. Jättesöta blommor så jag är så nöjd så. Jag har två plantor av denna varav den ena blommat två gånger och den andra har en pedunkel på gång så jag hoppas den ska blomma under -21.

Jag har också blivit positivt överraskad av Hoya compacta som har så otroligt söta blommor som står väldigt länge och har en stark men god chokladdoft. Många klasar kom och i två omgångar så den fick jag njuta av länge.

Det har varit överraskningarnas år och en överraskning stod Hoya linearis för. Den har försökt blomma hela förra vinter och även denna höst men knopparna bara föll av. Jag bestämde mig för att byta fönster och det gjorde att en av knopparna klarade sig så jag fick se dessa blommor. De är så fina. Hade hört att det skulle dofta citron men det kan jag säga att det gjorde de inte men det gör inget för doften var ändå god.

En till favorit är Hoya chinghungensis som blommade i somras med många klasar. Så otroligt söta små blommor men ingen doft alls. Tyvärr, efter blomningen började den må dåligt så den har jag fått klippa ner och börja om med. Det hände också med Hoya vaccionides men tidigare under året så den har kommit igen och faktiskt blommat efter att den startats om igen. En av alla mina Hoya lacunosa har blommat och blomman var så klart söt men nu har den lacunosan tillsammans med alla andra lacunosor jag haft, dött. Det är en art jag inte klarar av längre tyvärr så nu ger jag upp och tänker inte försöka mer (om jag inte får någon).

Hoya imperialis har blommat med fyra blommor samtidigt men som vanligt hade den cirka 40 pedunklar med knoppar där majoriteten föll av så jag börjar tröttna på den hoyan nu. Spelar ingen roll vad jag gör för den. Men den växer och den spottar ut pedunklar. Förstår inte varför den har så svårt för att lyckas blomma! Hoya heschkeliana är en annan som jag har väldigt svårt för men den har lyckats blomma i år så jag åtminstone fick se blommorna. Nu om den inte vill leva mer får den dö! Jag tänker inte krusa den mer även om jag gillar själva växten. Hoya wayetii har också blommat under året så fint i omgångar och det är den av alla hoyor som ska dofta kola, som jag faktiskt gillar doften på. Och jag älskar bladen! Och så  har vi Hoya lockii. En hoya som har vackra stjärnliknande blommor som är kritvita. Den vill gärna blomma men tappar också gärna knopparna. Den har en märklig doft. Först, när den är nyutslagen doftar en gott av choklad. Senare går det över i tantparfymdoft för att avslutas med en kombination av dessa två dofter. Jag funderar på att sälja denna men vi får se!

Underbara Hoya dennisii har blommat så fint även i år men tyvärr har den nog helt dött nu vilket jag absolut sörjer för jag älskar både blommor och blad på denna. Det är definitivt en jag måste skaffa igen under 2021. Även Hoya tannaensis har jag klippt ner efter att den helt gulnat. Den har tyvärr inte blommat så om den inte klarar sig måste jag köpa en ny stickling på den för jag vill verkligen se blommorna.

Måste också nämna min Dischidia ovata. Den har växt som en tok och har så fina blad. Den har också blommat hela sommaren och är nu, i skrivande stund, full med knoppar igen! Men blommorna är väldigt diskreta och har ingen doft.

Till sist måste jag naturligtvis skryta om mina absoluta favoriter Hoya lobbii. Det är de fyra första blommorna på bild här. Den längst ner till höger är min äldsta och den har blommat från tidig vår till sen höst och är på gång nu igen. Den har de sötaste, fräkniga knoppar och blommorna är så fina men framför allt är det doften som gör att jag verkligen älskar den! Den doftar antingen hallon eller viol. Den orangea över var en liten planta som överdånigt fylldes med knoppar och blommade så fint. Den doftade inte lika mycket men var fin. Sedan köpte jag en lobbii av min vän Elena, där det stod att den skulle vara gul. Den fick också överdånigt med knoppar och blommorna blev ett mellanting mellan gul och orange, nedre vänstra bilden. MEN min absoluta lobbiifavorit är så klart den gula, köpt av Camilla. Den har jag inte alls haft länge och ändå blommade den så fint. Den doftade också men bara kolla så vackra blommor!! Jag blir alldeles lycklig och hoppas den ska blomma massor under 2021.

 

Under hösten/vintern har jag haft en rejäl hoyadipp där jag tyvärr verkligen tröttnat på dem men då har min fina Elefanttunga blommat så vackert och gjort mig glad. Det är andra året i rad som den blommar i december och den står hela månaden och pryder sin plats.

drom_elefanttunga_2

Även under året har min Spindellilja blommat också. Den har jag ju tidigare år bara blommat varannat år och detta var året den borde ha hoppat över men icke. Den blommade så fint och med en ljuvlig doft! Under 2021 hoppas jag på att den får åtminstone en bebis!

oneofakind_1

 

Så vad vill jag under 2021.

Förmodligen kommer jag köpa två nya hoyor, Hoya tannaensis och Hoya dennisii. Jag hoppas att flera av hoyorna kommer både blomma igen och blomma för första gången! Jag vill att mina tre resterande lobbii ska blomma så jag får se färgerna på dem. Jag önskar också att jag hittar hoya lobbii, cremefärgad, för det är den enda som saknas i min lobbiisamling. Det enda som går att göra är att vänta och se vad som händer. Hoppas det blir många roliga överraskningar i år också!

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!