Blåsippekompositionstankar

Blåsippor är nog ett av de mest populära motiven på våren. Oavsett om man vanligtvis gillar macro/blomfotografering så vill man ändå föreviga de vackra Blåsipporna som berättar att våren är här!

Jag ser att en del fotograferar dem rakt på, utan någon som helst tanke på att göra en bild av dem. Känslan blir bara att dokumentera och det är ganska tråkigt i längden! Personligen väljer jag att jobba mycket med omgivningen runtomkring. Både förgrund och bakgrund är väldigt viktigt för mig. Det är minst lika viktigt som huvudmotivet! Inget av detta motsäger att det kan vara väldigt vackert med det enkla. Jag är dock värdelös på det enkla men jag uppskattar det hos andra. Det är något jag  behöver träna på! ;O)

Jag testar också alltid olika vinklar…alltid en snett. Jag jobbar också alltid i samma nivå som blåsipporna. Det innebär att jag ligger ofta med ansiktet nertryckt i marken men det är då det blir de finaste vinklarna. Försök att ta lite tid på att göra kompositionen klar i kameran. Jobba med ljuset…testa det vackra kvällsljuset, motljus gör sig alltid vackert men är svårt att få snyggt på bild. Desto roligare när man får till det snyggt! ;O)

Det är så modernt med kort skärpedjup och jag älskar det! Men när det gäller macrofotografering så är det inte alltid bäst att ha största bländaren. Ofta måste man gå upp ganska rejält i bländartal för att få hela blomman skarp. Var inte rädd för att testa det! Det blir ändå fin oskarp bakgrund om ni är tillräckligt nära huvudmotivet!

Nedan har jag tagit (massor) med olika bilder på Blåsippor som jag skapat där jag tänkt på allt jag sagt. Det finns olika saker som är det viktiga i olika bilder. En del är det motljuset som är grejen, andra är det kompositionen som gör bilden. Andra är det helt och hållet bakgrund/förgrunden som gör hela bilden!

Jag tänker ha en tävling snart så håll utkik!!

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!

ulrica - Är du helt säker på att de fotografer som fotar ”rakt på” gör det utan att ha en tanke på att göra en bild?

Det kan ju vara så att de tycker om just den kompositionen :). Det du tycker är tråkigt finns det säkerligen andra fotografer som är fullkomligt jätteglada och nöjda över.

Jag tänker som du, och jobbar ganska identiskt som dig, men vi får inte glömma att alla är olika :).

KRAM, vännenapril 19, 2011 – 3:00 e m

Jen Fotografi - Fotograf i Västervik - Alltid lika fina naturbilder!! Själv är jag sämst.. haha.. sen så hjälper det ju inte att jag inte har nåt makroobjektiv förstås 😉

Angående sneda bilder, så blev det dagens tips i bloggen igår 😉 kramapril 19, 2011 – 3:35 e m

jessikaaa - FOTO - tack för tipset! ska tänka på det nästa gång :)april 19, 2011 – 3:36 e m

Fotograf Eva-Lena Sjösteen - Håller med Ulrica ovan. Det är det som är så häftigt med bild, att vi alla är fria att uppleva saker med en bild på olika vis. Vad tråkigt det skulle vara om alla fotade exakt samma och ur likadana vinklar. Näe, fram för kreativitet och oliktänkande :)
//E-Lapril 19, 2011 – 3:59 e m

Anneli - A'la Foto - Ulrica: De jag tänker på är jag helt säker på att de gör det utan att tänka helhet på bilden. Däremot har jag inte sagt att det enkla är tråkigt. Eller ens nybörjarbilder är tråkiga. Första gången. Men alla kan utveckla sig och detta är bara några tips och tankar jag haft om detta! :O))
Olikheter är härliga och utveckling är underbart! :O))

Jen: Tack snälla. Alla är vi sämst på något. Jag är sämst på enkla bilder! ;O) Roligt att du tipsade om sneda bilder! :O))

Jessikaaa: Varsågod! Hoppas få se vackra bilder från dig! :O))

Eva-Lena: Jag håller fullständigt med dig och inget av vad jag skrivit motsäger det. :O)))

KRAM på er allihop och vad roligt att ni hälsade på hos mig! :O)april 19, 2011 – 5:13 e m

Erica Pettersson | HOBBYFOTOGRAF - Som vanligt möts jag av otroligt underbara bilder när jag klickar mig in på din blogg 😀
Jättebra tips förresten! Jag försöker också fotografera i olika vinklar, eftersom jag tycker att de bilderna blir betydligt mer intressanta än de fotade ”rakt på” :)
Men jag är långt ifrån på din nivå av fotografering! Har sagt det förut, men jag ÄLSKAR dina fotografier!april 19, 2011 – 5:25 e m

becca - Helt otroligt fina bilder. Tycker den näst sista var så fin!april 19, 2011 – 5:30 e m

Vinterhagen - Jag blev genast sugen på att ge mig ut o fota blåsippor igen! Dina är underbara!
Kram!april 19, 2011 – 6:13 e m

Fotograf MissJeni - Jag älskar att fota macro och jag älskar att krypa i gräset för att fånga annorlunda vinklar :) Håller helt och hållet med dig!april 19, 2011 – 7:55 e m

Jessica - Jättefina bilder! :)april 19, 2011 – 8:05 e m

Fotograf Matilda Bäcker - Bra inlägg! Och superfina bilder, som vanligt! Du är helt fenomenalt duktig på att fånga de små detaljerna i vår vackra natur :)april 19, 2011 – 8:39 e m

Elin - Vad har du för objektiv och inställningar när du tar dessa uuuunderbara bilder? :)

Tacksam för svar

Kram /elinapril 19, 2011 – 9:10 e m

susanne - Känner igen mig helt i din beskrivning. Jag kan se mig själv precis i det du skriver med vinklar, marknivå, skärpedjup etc. Jag letar också annorlunda vinklar för det ger mig mer men precis som dom andra skriver så är smaken olika och det är det som är så fantastiskt. Jag njuter verkligen av dina bilder. Ha en riktigt skön påskhelg!!april 19, 2011 – 9:20 e m

jennifer - photography - Underbara bilder!april 20, 2011 – 9:06 f m

Ulla - Att bilden har en känsla, tycker jag är bland det viktigaste. En ”levande” bild är så mycket mer givande att se på än en helt ”platt” bild.
Dina blåsippsbilder lever verkligen, de är härliga! :)
Glad Påsk!april 20, 2011 – 5:51 e m

LissenTo - Underbara bilder som får också mej att vilja ut och fota.
Tänk så många vinklar man kan fota ifrån :-)

Känslan, färgerna och sättet du fotar på gillar jag mycket.

Glad påsk.
Kram Lissenapril 20, 2011 – 10:08 e m

Ika - Oj oj oj så många fina blåsippebilder, helt underbara! Önskar dig en Glad Påsk!april 21, 2011 – 6:17 f m

Petra - Som vanligt otroligt vackra bilder! Jag älskar i synnerhet den allra sista!april 21, 2011 – 1:52 e m

jacglenphoto - WOW – vilka bilder , här ädet känsla och magi så det förslår … Denna typen av foto älskar jag , och den som plåtar sånt här måste ha en enorm känsla för färg och form för att få det så här finstämt.
Tycker det är otroligt härligt att se , men det är också otroligt inspirerande.
Jag kan lägga till att man även kan testa med tele , ibland kan det hjälpa till att fixa bakgrunden om man vill ha en högre bländare.
Ha en underbar helg.april 21, 2011 – 3:49 e m

Laura - hääärliga bilder! 😀april 22, 2011 – 7:31 e m

Michelle - Kom precis in o ha varit och fotat lite blommor men tyckte inte nån blev särskilt bra. Ut o prova igen nån ny dag. Har ju ett par dagar kvar på mig 😛april 24, 2011 – 4:44 e m

Birgitta - foto CHIP - Jag tycker du är en bildkonstnär och blir alltid inspirerad av dina bilder.
Jag gillar också att testa mycket och vill ständigt utveckla mitt bildarbete.
Du håller alltid hög kvalitet :)
kramapril 25, 2011 – 10:07 e m

LissenTo - Mitt första lilla blåsippebidrag hittar du här:

http://lissento.blogg.se/2011/april/blasippa.html#comment

Ha en bra dag!// Lissenapril 27, 2011 – 2:41 e m

Minna - Du är så otroligt duktigt på att fotografera och inspirerar mig massor! Tänkte passa på att fråga en grej :) Jag har en Canon 450d och börjar bli trött på den. Får inte riktigt den kvalité jag vill ha på min bilder. Ska jag då köpa en helt ny kamera eller kanske köpa ett nytt objektiv? Dina bilder, suddig bakgrund och skarpt fokus, i det här fallet på blomman, är precis såna bilder jag vill åstadkomma!mars 16, 2012 – 4:25 e m

Din emailadress visas aldrig för någon annan Fält med stjärna måste fyllas i *

*

*