Växtåret som gått!

Jag tänkte att jag skulle sammanfatta mitt hoyaår. Jag samlar ihop och visar alla hoyor som blommat för mig i år. Vissa har blommat tidigare år men många är nya för året! Jag har faktiskt haft det bästa hoyaåret ever! Det började ganska tidigt med att flera ville blomma och så har de blommat konstant hela sommaren och hösten med massor av blommor. Den som blommat mest är hoya davidcummingii som har blommat med säkert 30-40 klasar hela sommaren och hösten. Näst på tur är Hoya ’Sunrise’ som också haft blomklasar hela tiden, dock som mest kanske fem och det är tur det för den doftar väldigt starkt. Gott men starkt. Hoya bella har också blommat hela tiden med lite klasar men framför allt har denna växt och är en fin liten planta nu. Och dess blommor doftar så gott och är så fina! Jag tror att det var under sommaren som min vän Jorun berättade att hoya memoria ville ha mera ljus och vatten för att orka blomma och när jag fixade det startade den att blomma och har sedan konstant  haft minst en klase! Som mest säkert tio samtidigt! En jättefin hoya med så fina spretiga klasar med blommor.

Hoya ’Rebecca’ har äntligen orkat blomma med några klasar men många knoppar har tyvärr ramlat av när de är stora. Vet inte varför men den fortsätter att producera knoppar som faller så vi får se om den får byta plats i år till något soligare ställe.

En stor favorit i år har blivit Hoya obovata som blommade med fem eller sex klasar på en gång och OJ så vackra de blommorna var. Och de stod ganska länge också! Jag hoppas på magnifik blomning under 2021 på denna för den har massor av pedunklar. Under året har den blommat två gånger.

Den största överraskningen var nog Hoya aff erythrina GPS 10143 som blommade för första gången. Det var de tufsigaste, sötaste gula blommor jag någonsin sett. Den stod ganska länge också och doftade milt men gott! Sedan har den plantan börjat växa massor så jag hoppas verkligen att den kommer blomma under -21 och gärna flera gånger!

Ännu en överraskning var Hoya odorata (köpt som) som visade sig inte vara en äkta odorata men ändå ganska lik men ändå inte så denna har fått bytt namn till Hoya aff odorata. Jättesöta blommor så jag är så nöjd så. Jag har två plantor av denna varav den ena blommat två gånger och den andra har en pedunkel på gång så jag hoppas den ska blomma under -21.

Jag har också blivit positivt överraskad av Hoya compacta som har så otroligt söta blommor som står väldigt länge och har en stark men god chokladdoft. Många klasar kom och i två omgångar så den fick jag njuta av länge.

Det har varit överraskningarnas år och en överraskning stod Hoya linearis för. Den har försökt blomma hela förra vinter och även denna höst men knopparna bara föll av. Jag bestämde mig för att byta fönster och det gjorde att en av knopparna klarade sig så jag fick se dessa blommor. De är så fina. Hade hört att det skulle dofta citron men det kan jag säga att det gjorde de inte men det gör inget för doften var ändå god.

En till favorit är Hoya chinghungensis som blommade i somras med många klasar. Så otroligt söta små blommor men ingen doft alls. Tyvärr, efter blomningen började den må dåligt så den har jag fått klippa ner och börja om med. Det hände också med Hoya vaccionides men tidigare under året så den har kommit igen och faktiskt blommat efter att den startats om igen. En av alla mina Hoya lacunosa har blommat och blomman var så klart söt men nu har den lacunosan tillsammans med alla andra lacunosor jag haft, dött. Det är en art jag inte klarar av längre tyvärr så nu ger jag upp och tänker inte försöka mer (om jag inte får någon).

Hoya imperialis har blommat med fyra blommor samtidigt men som vanligt hade den cirka 40 pedunklar med knoppar där majoriteten föll av så jag börjar tröttna på den hoyan nu. Spelar ingen roll vad jag gör för den. Men den växer och den spottar ut pedunklar. Förstår inte varför den har så svårt för att lyckas blomma! Hoya heschkeliana är en annan som jag har väldigt svårt för men den har lyckats blomma i år så jag åtminstone fick se blommorna. Nu om den inte vill leva mer får den dö! Jag tänker inte krusa den mer även om jag gillar själva växten. Hoya wayetii har också blommat under året så fint i omgångar och det är den av alla hoyor som ska dofta kola, som jag faktiskt gillar doften på. Och jag älskar bladen! Och så  har vi Hoya lockii. En hoya som har vackra stjärnliknande blommor som är kritvita. Den vill gärna blomma men tappar också gärna knopparna. Den har en märklig doft. Först, när den är nyutslagen doftar en gott av choklad. Senare går det över i tantparfymdoft för att avslutas med en kombination av dessa två dofter. Jag funderar på att sälja denna men vi får se!

Underbara Hoya dennisii har blommat så fint även i år men tyvärr har den nog helt dött nu vilket jag absolut sörjer för jag älskar både blommor och blad på denna. Det är definitivt en jag måste skaffa igen under 2021. Även Hoya tannaensis har jag klippt ner efter att den helt gulnat. Den har tyvärr inte blommat så om den inte klarar sig måste jag köpa en ny stickling på den för jag vill verkligen se blommorna.

Måste också nämna min Dischidia ovata. Den har växt som en tok och har så fina blad. Den har också blommat hela sommaren och är nu, i skrivande stund, full med knoppar igen! Men blommorna är väldigt diskreta och har ingen doft.

Till sist måste jag naturligtvis skryta om mina absoluta favoriter Hoya lobbii. Det är de fyra första blommorna på bild här. Den längst ner till höger är min äldsta och den har blommat från tidig vår till sen höst och är på gång nu igen. Den har de sötaste, fräkniga knoppar och blommorna är så fina men framför allt är det doften som gör att jag verkligen älskar den! Den doftar antingen hallon eller viol. Den orangea över var en liten planta som överdånigt fylldes med knoppar och blommade så fint. Den doftade inte lika mycket men var fin. Sedan köpte jag en lobbii av min vän Elena, där det stod att den skulle vara gul. Den fick också överdånigt med knoppar och blommorna blev ett mellanting mellan gul och orange, nedre vänstra bilden. MEN min absoluta lobbiifavorit är så klart den gula, köpt av Camilla. Den har jag inte alls haft länge och ändå blommade den så fint. Den doftade också men bara kolla så vackra blommor!! Jag blir alldeles lycklig och hoppas den ska blomma massor under 2021.

 

Under hösten/vintern har jag haft en rejäl hoyadipp där jag tyvärr verkligen tröttnat på dem men då har min fina Elefanttunga blommat så vackert och gjort mig glad. Det är andra året i rad som den blommar i december och den står hela månaden och pryder sin plats.

drom_elefanttunga_2

Även under året har min Spindellilja blommat också. Den har jag ju tidigare år bara blommat varannat år och detta var året den borde ha hoppat över men icke. Den blommade så fint och med en ljuvlig doft! Under 2021 hoppas jag på att den får åtminstone en bebis!

oneofakind_1

 

Så vad vill jag under 2021.

Förmodligen kommer jag köpa två nya hoyor, Hoya tannaensis och Hoya dennisii. Jag hoppas att flera av hoyorna kommer både blomma igen och blomma för första gången! Jag vill att mina tre resterande lobbii ska blomma så jag får se färgerna på dem. Jag önskar också att jag hittar hoya lobbii, cremefärgad, för det är den enda som saknas i min lobbiisamling. Det enda som går att göra är att vänta och se vad som händer. Hoppas det blir många roliga överraskningar i år också!

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!

Din emailadress visas aldrig för någon annan Fält med stjärna måste fyllas i *

*

*