Storgruvans lave


Vi som fotograferar lär känna varandra och andra fotografer genom ett gemensamt intresse. Genom detta kommer också goda råd och mycket kunskap som man kan ta vara på. Det finns dessutom massor med fotoforum för den som vill lära sig mer och på ett sånt fotoforum började jag en gång i tiden. Lade ut bilder och fick konstruktiv kritik som jag tog åt mig av. Den allra första bilden jag lade in var på den klassiska solnedgången över en sjö. Jag var väldigt stolt över den och kunde självfallet inte hitta något fel på bilden (vilket man sällan kan på sina egna, när man är i lärdomsstadiet till nästa steg i utvecklingen). Jag minns så väl att min första konstruktiva kritik på en bild (just den bilden) var att den var fin men att jag skulle räta upp horisonten för när det är vatten och bilden lutar så känns det som vattnet ska rinna ur bild! Det är ingen vilsam bild. Den konstruktiva kritiken har jag burit med mig och jag håller absolut med det och då jag ser andras bilder kliar det i fingrarna att säga till. Det är av de lättaste reglerna att upprätthålla både för nybörjare och erfarna, när man vet om det! Som sagt, den regeln sitter som hugget i sten i mig. MEN….mitt problem är att jag har svårt att se när saker lutar och jag har ännu svårare att veta hur jag ska räta upp det för att det ska bli perfekt! En vattenhorisont kan jag fixa rätt lätt nu men det finns linjer i alla möjliga och omöjliga riktningar i bilder som man  vill ska vara raka. Särskilt när man kommer in i arkitektursvängen. Hus, slott och bondgårdar och dylikt! Jag har galet svårt för att, för det första se om det är snett (det finns inget inuti mig som reagerar automatiskt när det är snett) och för det andra, räta upp det så det blir rakt och fint. Därför har jag lite svårt att publicera mina bilder på hus och liknande för jag vet att det sitter åtminstone en därute som reagerar direkt och som tycker att jag är korkad som inte fixat att räta upp bilden. Denna person har försökt lära mig hur man ska tänka men jag får inte till det! Jag kan vara jättestolt över en bild jag rätat upp och så visar jag upp det för honom och han tycker att jag ska skärpa mig och räta upp det ordentligt! Denna bild är absolut en sådan. Jag har spenderat mycket tid att få den rak och nu tycker jag att jag har lyckats rätt så bra. Men när jag ser på den så ser jag att den är sned! Men den är ändå rak! Och jag blir helt förvirrad! Men jag kan faktiskt inte göra det bättre så nu tänker jag visa bilden i alla fall och hoppas att ni inte blir allt för besvikna över alla sneda vinklar och vrår för själva laven är vacker, eller hur?

fredagstema_bersbo

Fredagstema

,

6 svar till “Storgruvans lave”

 1. Den är riktigt vacker och det tycker jag du förmedlar! Förstår att du som fotograf ställer höga krav på dina bilder och de genomgående väldigt bra! Intressant att läsa din text, fick en aha-upplevelse och lite att tänka på!
  Ha en bra dag!

 2. Viss kritik tar man åt sig av och sedan är den svår att skaka av sig.
  Sedan är det ju rätt vanligt att man har höga krav på sig själv, lite för höga ibland.
  Tycker det var sig en väldigt fin bild!

  Kram

 3. Intressant det där, självkritik är mycket bra men på rätt sätt inför rätt grej. Det snea kan faktiskt bidra med något bra till bilden också, det finns liksom inte alltid universalregler att gå efter.
  Jag skulle absolut betrakta denna bild som rak.
  /Kiki

 4. Håller med dig om att en sned horisont kan vara störande, men din bild här upplever jag som rak.
  Sen tycker jag mig ha märkt, jag kanske är ute och cyklar nu, men det verkar över lag som att män har lite svårare för och stör sig mer på sneda linjer än vad vi kvinnor gör :)Män är mer ”tekniska” i sitt seende, verkar det som. Det finns säkert undantag åt båda hållen, men jag har en känsla av att det är lite skillnad i seendet hos män och kvinnor. Sen är det ju så klart störande om en bild är alldeles åt skogen sned :)Då reagerar man ju, kvinna som man.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *