Fina Snuttis och lite bildtankar

Mitt favoritobjektiv är Canon 100 2,8 macro usm. Det sitter på 90 procent av tiden jag fotograferar och jag har det till allt. Självklart macro, men även porträtt, bröllop, fotografera mina katter, ibland även landskap och miljöbilder. Om jag bara fick välja ett objektiv skulle det bli detta mästerverk! det ger så underbara bilder med fantastiska färger och snygg bokeh.
Men om du frågar majoriteten av ”fotografer” vad deras favoritobjektiv är så svarar otroligt många 50 mm 1,4 (1,8 el. 1,2). Jag har aldrig gillat det objektivet även i fall det självklart finns i min samling. Det är ett sånt där standardobjektiv som är så billigt och som ger så kort skärpedjup så alla vill ha det och framför allt, KAN ha det! Men som sagt, det har aldrig fallit mig i smaken. Jag gillar inte brännvidden. Jag gillar bokeh på de största bländarna men det är sällan jag fotograferar på största bländaren för det  viktigaste är skärpa och det är svårt att få till på ett så kort skärpedjup som 1,4.

MEN…..härom kvällen råkade 50 mm-objektivet sitta på när jag skulle fotografera mina katter så jag tänkte att jag testar! Och detta är en av bilderna. Som jag skrev gillar jag bokehn och detta är fotograferat med 1,4 i bländare.  Och visst är bokehn ljuvlig? (förresten, för er som inte vet vad bokeh är så är det helt enkelt den suddiga bakgrunden!). Och denna gång gillade jag även utsnittet och därmed brännvidden! Jag blev riktigt imponerad av både mig själv och objektivet och framför allt resultatet! Så min plan är att använda det en aningens mer! Vi  får se hur det kommer gå till men jag ska försöka!:)

Jag kastar ut frågan till er som läser detta:

Vilket är ditt FAVORITOBJEKTIV och VARFÖR?

snuttissss

I onsdagsutmaningen denna vecka är det fritt fram att välja sitt favorittema och då tar jag det som kommer närmast i hjärtat. Så klart mina underbara katter och just i denna bild är det vackra Snuttis som får vara modell! Hon är 19 år nyss fyllda och pigg och glad som en liten tok.

Onsdagstema

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!

Lottisen - En vacker dam, Snuttis och jättefin bild pà henne! Kul att läsa dina tanker om objektiv, jag är just nu inne pà att köpa ett 50mm för just porträtt, är lite vilse och har svàrt att välja sà det är alltid kul att se vad andra gillar och använder!augusti 20, 2014 – 8:10 f m

Scaniatjejen - Fint! Underbart att hon får vara så pigg!augusti 20, 2014 – 8:19 f m

Violen på Brandholmen - Din Snuttis är helt bedårande och bilden är läcker som bara den! Kul att Snuttis är glad och pigg trots sin höga ålder, men lever väl ett gott kattliv hos dig!
Ha en bra dag!augusti 20, 2014 – 9:14 f m

Anni - Så förvånad jag hade blivit om jag inte fått se någon katt på din bild idag! 19 år, det är allt en ansenlig ålder på en liten dam!

Själv har jag en mycket älskad kompaktkamera, men på stenåldern, tiden innan digitalkameran, satt mitt 80 mm objektiv som klistrat på min Konica.augusti 20, 2014 – 1:29 e m

Mormor - Du stiller et vanskelig spørsmål. Jeg har nylig byttet systemkamera og har foreløpig ingen favorittobjektiv, ennå.
Ellers ble kattebildet nydelig da.
Ha en deilig dag. :)

http://www.starbear.no/mormor/2014/08/20/favorittmat-nye-briller-ma-til/augusti 20, 2014 – 1:31 e m

Marit Johansson - Du imponerar inte bara på dig själv utan även på mig, gång på gång. Den här bilden är toppen. Intressant att läsa det du skriver om objektiven!augusti 20, 2014 – 2:32 e m

Eva Trillian - 19 år?! En ”Grand old Lady” med andra ord – klart att hon skulle få vara med på bild just till det här temat :)augusti 20, 2014 – 3:13 e m

Cecilia Artista - Jag har två favoritobjektiv. Samma makroobjektiv som du har och som jag är också är så nöjd med och som ger fin bokeh. Sen gillar jag min normalzoom Canon 24-105 mm/4L som ofta sitter på kameran. Jag har också Canon 50 mm/f1.8 och Canon 50 mm/f1.4 men använder dem inte så ofta. 1.4 är förstås väldigt ljusstark och bra och passar när det är svårigheter med ljuset och man inte vill använda blixt tex. Ja, slutsatsen är väl att vi tycker rätt lika om Canons fina objektiv!augusti 20, 2014 – 5:21 e m

Freja - ja, katter är förstås mitt favorittema med, din bild är sagolikt vacker! Men när det gäller din fråga om objektiv… Jag förstår den inte ens, jag har fortfarande inte orkat lära mig min kamera…augusti 20, 2014 – 8:58 e m

Renée - Använder egentligen bara två, 100 L IS USM macro och 100-400 L IS USM som nog är favoriten men så in i bänken tungt särskilt på ff-kameran. Resten gluggar ligger i väskan för det mesta. Önskegluggen finns nog inte, en kombination av ovanstående men med en vikt på max ett halvkilo och för högst 5 papp.augusti 21, 2014 – 7:20 f m

Annika - Mycket lyckad bild och bokehn är underbart fin! Jag måste erkänna att jag gillar mitt 50mm objektiv :-).augusti 25, 2014 – 6:59 e m

Scaniatjejen - Självklart måste det bli katterna som favorittema, helt rätt! Så vacker bild på fina Snuttis! Kul att höra dina tankar kring objektiven. Jag har funderat på att skaffa ett 50mm 1.4 men ännu inte gjort slag i saken. Överst på önskelistan just nu står ett teleobjektiv men annars är jag väldigt nöjd med mitt Tamron 24-70mm 2.8. Innan jag köpte det var mitt favoritobjektiv deras makroobjektiv på 90mm 2.8 och jag tycker fortfarande mycket om det också.augusti 26, 2014 – 10:30 f m

Din emailadress visas aldrig för någon annan Fält med stjärna måste fyllas i *

*

*