Obehagligt!

Jag träffade en kille för några år sedan som var jättetrevlig! Han ville köpa en kamera och börja fotografera och det kändes som han inspirerades av mig! Han frågade mig om råd vilken kamera han skulle köpa och frågade om vi kunde fota ihop osv! Inget blev av och av olika anledningar tappade vi kontakten! Alldeles nyligen tog han kontakt med mig igen och vi började prata! Jag såg att han refererade till sig själv som fotograf! Roligt att hans intresse växt så mycket tänkte jag!

Hittade hans hemsidor och tittade på hans bilder! Mycket riktigt! Han har satsat och nu finns hans tjänster på nätet! Han åtar sig alla uppdrag, inklusive bröllop osv. Han har någon slogan om att vara ”din fotograf på nätet”. Hans sida ser professionell ut och de ytterst få bilder som finns där är fina!
Jag tittar vidare och går in på sidan om honom! Där läser jag….mina egna ord!!!! Han har tagit mina ord och bara satt in sitt namn i slutet av hela presentationen! Jag hittar hans blogg och även där är det mina ord som lockar personer till honom!

DETTA ÄR INTE OKEJ!!! Jag tycker det känns riktigt obehagligt! Jag har sagt till honom vad jag tycker och sekunden efter att han förstått att jag upptäckt tog han ner sina sidor! Jag hoppas att, om/när de kommer upp igen, de ska innehålla text han själv kommit på!

Är det någon som ser mina bilder eller mina exakta ord någonstans så blir jag jätteglad om ni berättar det för mig!

Det är inte okej att ta någon bild från varken min blogg eller min hemsida. Däremot går det jättebra att fråga så kan vi säkert komma överens!

Jag vill inte hänga ut någon eller förstöra för någon! Han gör sin sak och jag gör min…men jag uppskattar inte att någon tar mina ord…eller mina bilder…och framställer det som sitt eget! Jag tycker verkligen inte om att någon använder mina ord för att vinna kunder åt sig själv!

HITTA PÅ ERA EGNA ORD och ta era egna bilder!

Till toppen 
 Kontakta mig gärna!
ulrica - januari 4, 2010 - 10:16 e m

Usch.. det är en märklig känsla när det händer :(. Jag har varit med om liknande saker men då har det varit web-layouter.

Som sagt.. det är INTE OK att snuva så rakt av. Inspireras är skoj, men inte kopiering.

Jag hoppas att killen hittar sin egna stil och kör vidare som fotograf på sitt sätt.

Kram Ulrica

Susannes fotoblogg - januari 4, 2010 - 10:25 e m

Du tog inga skärmdunpar? Det där är ju så att du skulle polisanmält. Om det nu hade hjälpt förstås. Bra att du sa till och han skämdes så mycket att han plockade ner sidorna.

Lova - januari 4, 2010 - 11:16 e m

Riktigt dåligt!

Mia - januari 4, 2010 - 11:32 e m

Absolut.. Sånt är INTE okej.. Hoppas han lärt en läxa..

Kram Mia

joacim - januari 4, 2010 - 11:43 e m

Precis som du skriver. Det är INTE ok.
Bra han tagit ner sidorna, hann du kopiera hans sidor?

Blir killen minsta jobbig mot dig så polisanmäl direkt så det finns dokumenterat.

Vet ju inte om han stalkar dig, men det är iaf ett övertramp att kopiera dina grejjer. Det digitalas baksida och samma sak som alla som håller på med digitala saker får uppleva.

Lycka till och skönt du upptäckte det!

Karolina - januari 5, 2010 - 8:14 f m

Usch, det är verkligen inte okej! att inspirera är toppen, men att någon snor rakt av! NEJ! Jag hoppas att han verkligen skäms

Michelle - januari 5, 2010 - 8:56 f m

Endel personer verkar inte ha nån fantasi överhuvudtaget.

Ingela - januari 5, 2010 - 9:09 f m

Jag blev mer och mer förbannand när jag läste det du skrev. För mig är det självklart att inte använda andras ord. Helt knäppt!
Hoppas allt ordnar sig!

CamillasFoto.se - januari 5, 2010 - 10:56 f m

Så fruktansvärt dåligt gjort. Så där gör man ju bara inte. Otroligt fräckt. Kan man inte ha så mycket fantasi att man kan ta och skriva lite själv. Hur kan man stå för en text som man inte skrivit själv? Men ja… det lär han ju inte göra direkt. Du har otur du. Först bilden på mässan och nu det här.

Johanna - Fotoblogg! - januari 5, 2010 - 11:28 f m

Fy så lågt gjort! Det är så tråkigt när folk inte har någon egen fantasi utan måste stjäla någon annans idéer & material. Skönt att han plocka bort sidorna & hoppas han skriver ihop egen text nu…
Ha en bra dag!

Jenny - januari 5, 2010 - 1:50 e m

Håller med till 100%. Visst kan man låna andras ord och bilder- men endast med upphovsmannens(kvinnans) tillåtelse. Ungefär som att bli citerad, och även där frågar en god reporter om de får citera intervjuoffret i tidningen…

Anneli - januari 5, 2010 - 6:24 e m

Tack för alla stöttande ord och åsikter!

Jag har tagit skärmdumpar på sidorna och sparat…klokt nog tänkte jag på det! :O))

Det känns bra att få stöd och idag känns det mera överkomligt! Oacceptabelt men överkomligt! Jag har kommit över den riktiga obehagkänslan som infann sig igår!

Kram på er allihop!

Uffe - januari 6, 2010 - 3:11 e m

Jag har fått en av mina bilder använd av ett företag, för att dekorera sin hemsida. Tyvärr ligger företaget i USA, vars lagar väldigt effektivt skyddar amerikanerna när de begår upphovsrättsintrång mot utlänningar. För mer info läs tex http://www.fotosidan.se/forum/showthread.php?t=105513

Mitt intryck är att det tyvärr är väldigt vanligt att ”sno” både bilder och texter på nätet. Om en privatperson publicerar någon av mina bilder (eftersom jag är främst fotograf, inte skribent) blir jag sur och ber dem kreditera mig och göra bilden till en länk till min sidan. Men om ett företag gör samma sak tycker jag att jag har rätt att få betalt.

Hobbyfotograf Erica Pettersson - januari 10, 2010 - 11:57 e m

Usch, vad lågt att bara stjäla sådär rakt av. Vilken tur i alla fall att han tog bort sina sidor :)

Din emailadress visas aldrig för någon annan Fält med stjärna måste fyllas i *

*

*